SMK DANG ANUM, 77300 MERLIMAU,
MELAKA
RANCANGAN
PENGAJARAN TAHUNAN 2014
KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU – EKONOMI
RUMAH TANGGA
TINGKATAN 1
BULAN
|
MINGGU
|
TAJUK
PEMBELAJARAN
|
PBS
|
CATATAN
|
|||||||||||||||||||||||||||||
JANUARI
|
1
02/01 – 03/01
|
PENGENALAN MP KEMAHIRAN HIDUP
|
PENERANGAN
PBS TINGKATAN 1
|
01.01.2014
Tahun Baru
|
|||||||||||||||||||||||||||||
2
06/01 – 10/01
|
1. REKA BENTUK DAN
TEKNOLOGI
1.1 Organisasi bengkel dan
keselamatan
a. Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1
· Menyedia dan mempraktikkan struktur organisasi bengkel
· Mengamalkan langkah
keselamatan
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
3
13/01 – 17/01
|
1.2 Organisasi bengkel dan
keselamatan
b. Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1
· Mengamalkan langkah
keselamatan
|
B1 D1 E1
Menyatakan empat
amalan 4M
B2 D1 E1
Menerangkan dua
amalan 4M
|
14.01.2014
Maulidurrasul
17.01.2014
Thaipusam
|
||||||||||||||||||||||||||||||
4
20/01 – 24/01
|
1.3
Reka
bentuk dan Penghasilan Projek
a.
Pengenalan
reka bentuk dan teknologi
Aras 1
· Menyatakan definisi reka bentuk dan teknologi
b.
Faktor reka
bentuk
Aras 1
· Menyatakan faktor utama reka bentuk
c.
Jenis bahan
dan pengikat
Aras 1
· Mengenalpasti saiz dan sifat bahan
· Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan bahan
· Mengenalpasti jenis dan saiz pengikat
a.
Paku kepala
rata
b.
Paku panel
c.
Skru kepala
benam
d.
Skru kepala
bulat
e.
Glu PVA
f. Glu sentuh
· Mengenalpasti cara penggunaan pengikat
|
B1 D2 E1
Menyatakan empat
faktor utama reka bentuk
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
5
27/01 – 31/01
|
d. Alat tangan dan
mesin
Aras 1
· Mengenalpasti
nama dan fungsi alatan tangan*
· Mengenal pasti
nama dan fungsi mesin
- mesin gerudi mudah alih
- mesin gerudi lantai
· Mengenal pasti
bahagian utama mesin
- Bindu
- Rahang
- Suis penghidup
- Motor
· Mengguna dan
menyelenggara mesin
|
B1 D2 E2
Menyatakan tujuh
alatan tangan termasuk mesin
B2 D2 E1
Menerangkan lima
alatan tangan termasuk mesin dari segi fungsinya
|
31.01.2014
Tahun Baru Cina
|
||||||||||||||||||||||||||||||
FEB
|
6
03/02 – 07/02
|
e. Proses
i.
Lukisan projek
Aras 1
·
Membuat lakaran reka bentuk
·
Memilih lakaran yang paling sesuai
ii.
Pembinaan
Aras 1
· Mengenal pasti
proses mengukur, menanda dan memotong
· Mengenalpasti
cara membentuk dan mencantum
· Menyatakan
kaedah membina dan mencantum bahagian projek
iii.
Kemasan
Aras 1
· Mengenalpasti alat
dan bahan kemasan yang sesuai
· Membuat kemasan
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
7
10/02 – 14/02
|
f.
Reka bentuk
projek
i. Pernyataan masalah atau keperluan
Aras 1
· Mengenalpasti masalah atau keperluan yang hendak diselesaikan
· Mengumpul maklumat dan data
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
8
17/02 – 21/02
|
· Menyenaraikan pebagai alternatif penyelesaian masalah dalam bentuk
lakaran bebas
|
B3 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan
masalah
B4 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan
masalah mengikut prosedur₁
(prosedur₁ : Lakaran mesti menggunakan pensel tanpa
menggunakan pembaris)
B5 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan
masalah dengan daya usaha₁
daya
usaha₁ : Lakaran mesti:
i. Kemas – Boleh menggambarkan idea yang dihasratkan
ii.Bersih
B6 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan
masalah dengan nilai tambah₁
nilai
tambah₁ : Perkembangan idea mesti ditunjukkan dalam lakaran:
i. Lakaran 1 - idea asal
ii. Lakaran seterusnya - ada perkembangan idea
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
9
24/02 – 28/02
|
ii.
Perancangan, pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan)
Aras 1
· Menyediakan jadual kerja
· Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih
· Menguji dan menilai projek
· Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
MAC
|
10
03/03 – 07/03
|
ii.
Perancangan, pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan)
Aras 1
· Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih
· Menguji dan menilai projek
· Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
11
10/03 – 14/03
|
iii.
Pendokumentasian
Aras 1
· Mengumpulkan dan merekodkan maklumat projek
· Mengira kos pengeluaran
· Membuat persembahan projek
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
12
17/03 – 21/03
|
iii.
Pendokumentasian
Aras 1
· Mengumpulkan dan merekodkan maklumat projek
· Mengira kos pengeluaran
· Membuat persembahan projek
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 ( 22/3 – 30/3)
– 9 HARI
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
APRIL
|
13
31/03 – 04/04
|
1.4 Elektrik
a.
Sumber dan
kegunaan elektrik
Aras 1
· Mengenalpasti sumber elektrik
· Mengenalpasti kegunaan elektrik
b.
Jenis wayar dan
kerja pendawaian
Aras 1
· Mengenalpasti alatan tangan dan fungsinya
· Mengenalpasti wayar dan kegunaannya
· Mengenalpasti jenis plag dan kegunaannya
|
B1 D3 E1
Menyatakan tiga
jenis wayar
B2 D3 E1
Menerangkan tiga
alatan tangan dari segi fungsinya
|
||||||||||||||||||||||||||||||
14
07/04 – 11/04
|
Jenis wayar
dan kerja pendawaian (sambungan)
Aras 1
· Membuat pendawaian plag 3 pin 13 A
· Menyatakan fungsi fius
· Mengenalpasti bahagian lampu pendarflour
Aras 2
· Mengganti tiub dan suis penghidup
Aras 3
· Membaca dan menterjemah litar pendawaian lampu pendarflour
|
B3 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A
B4 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A mengikut prosedur₂
prosedur₂ :
Mengikut urutan langkah kerja yang betul
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
15
14/04 – 18/04
|
1.6
Kerja Paip
a.
Pengenalan
kepada sistem bekalan air di rumah
Aras 1
· Mengenal pasti sistem bekalan air di rumah
· Mengenal pasti nama dan fungsi paip yang
disambungkan ke tangki simpanan air
b.
Jenis paip,
penyambungan paip dan bahan penyambungan paip
Aras 1
· Mengenal pasti jenis paip
- PVC, paip
besi bergalvani dan paip poli
· Mengenal pasti jenis dan penyambung paip
· Mengenalpasti bahan pemasangan paip
- Pita PTFE (Poly Terra Fluro Ettelena)
- Glu PVC (PVC Cement Solvent)
|
B1 D4 E1
Menyatakan tiga
jenis paip
B2 D4 E1
Menerangkan tiga
paip yang disambung pada tangki simpanan air dari segi fungsinya
B2 D4 E2
Menerangkan enam
jenis penyambung paip dari segi fungsinya
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
16
21/04 – 25/04
|
Aras 1
· Mengenal pasti dan menggunakan alatan tangan
· Mengenal pasti jenis, nama bahagian dan fungsi tangki simbah
· Menyatakan fungsi tangki simbah
· Mengawal aras air dalam tangki simbah
· Mengenal pasti jenis dan bahagian utama pili
·
Mengganti
sesendal pili
Aras 1
· Mengenal pasti jenis dan fungsi perangkap
·
Memilih dan
menggunakan alat tangan yang sesuai untuk kerja penyenggaraan perangkap
|
B3 D3 E1
Membuat penyenggaraan perangkap
B4 D3 E1
Membuat penyenggaraan perangkap mengikut prosedur₂
prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
MEI
|
17
28/04 – 02/05
|
1.8
Jahitan
a.
Mesin jahit
Aras 1
· Mengenal pasti jenis mesin jahit
· Menerangkan fungsi bahagian mesin jahit
· Memasang benang atas dan benang bawah
· Menggunakan mesin jahit
· Menjahit kertas tanpa benang
Aras 2
· Menjahit fabrik menggunakan benang
· Membaiki kesilapan memesin
· Menyenggara mesin jahit
|
B1 D5 E1
Menyatakan enam
bahagian mesin jahit
B2 D5 E1
Menerangkan enam
bahagian mesin jahit dari segi fungsinya
B3 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus,
berpenjuru dan melengkung
B4 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus,
berpenjuru dan melengkung mengikut prosedur₂
(prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul)
|
01.05.2014
Hari Pekerja
|
|||||||||||||||||||||||||||||
18
05/05 – 09/05
|
b.
Penghasilan
artikel
Aras 1
· Menjahit artikel mudah dengan menggunakan mesin jahit
· Menghias artikel dengan jahitan insang pari, suji bilang, silang
pangkah dan renda
· Menetapkan bahan hiasan pada artikel dengan menggunakan mesin jahit
Aras 2
· Mereka bentuk dan menghasilkan artikel dengan mesin jahit
· Menghias artikel dengan kun
· Menilai hasil kerja
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
19
12/05 – 16/05
|
1.11 Tanaman Hiasan
a. Pembiakan
secara keratan
Aras 1
· Menyediakan
medium semaian
· Menerangkan
jenis keratan batang
· Menyediakan
keratan batang
· Menyemai
keratan dalam medium semaian
· Memilih jenis
pokok hiasan yang boleh dibiak melaui keratan batang
|
B1 D6 E1
Menyatakan dua
jenis keratan batang
|
13.05.2014
Hari Wesak
|
||||||||||||||||||||||||||||||
20
19/05 – 23/05
|
b.
Penanaman
Aras 1
· Menyediakan
medium penanaman
· Mengubah
keratan berakar ke beg politena
c.
Penjagaan anak pokok
Aras 1
· Menjaga anak
pokok
|
B2 D6 E1
Menerangkan nisbah campuran medium semaian
B3 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian
B4 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian mengikut
prosedur₂
(prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
21
26/05 – 27/05
|
ULANGKAJI
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
JUN
|
CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 28/5 – 15/6) – 19
HARI
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
22
16/06 – 20/06
|
2.5
Pakaian (1 minggu)
a.
Fabrik
Aras 1
· Menerangkan
fabrik asli seperti kapas, linen, benang sayat dan sutera
· Menerangkan
jenis fabrik buatan manusia iaitu poliester dan nilon
· Menyatakan ciri
fabrik kapas, linen, benang sayat dan sutera
· Menyatakan ciri
fabrik poliester dan nilon.
b.
Pemilihan Pakaian
Aras 1
·
Menyatakan prinsip pemilihan pakaian
·
Mengenalpasti faktor yang mempengaruhi pemilihan pakaian
·
Memilih stail dan corak pakaian yang sesuai dengan bentuk badan
Penjagaan Pakaian
Aras 1
·
Menerangkan pengertian Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·
Menterjemah simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·
Mengenal pasti alatan mendobi dan agen pencuci
·
Mendobi pakaian
|
B1 D9 E1
Menyatakan prinsip pemilihan pakaian
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
23
23/06 – 27/06
|
2.6 Jahitan
(6 minggu)
a.
Proses
Jahitan
Aras 1
· Menerangkan pengertian kelim, penghilangan gelembung
dan penyudah tepi
· Menyenaraikan jenis kelim, penghilang gelembung dan
penyudah tepi
· Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelim
belah kangkung dan kelim betawi
· Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit
kelepet dan lapik
· Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut
dan lisu pemadan
· Menjahit contoh jahitan
|
B1 D10 E1
Menyatakan dua
jenis penghilangan gelembung
B2 D9 E1
Menerangkan langkah menjahit lisu pemadan
B3 D8 E1
Menjahit contoh jahitan lisu pemadan
B4 D7 E1
Menjahit lisu pemadan mengikut prosedur₂
prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
JULAI
|
24
30/06 – 04/07
|
b.
Penghasilan
Projek Jahitan
Aras 1
· Mengenalpasti tanda pola
· Memanjang dan memendekkan pola skirt berkasing
|
B2 D9 E2
Menerangkan langkah memanjang atau memendek pola
skirt berkasing
|
||||||||||||||||||||||||||||||
25
07/07 – 11/07
|
Penghasilan
Projek Jahitan (sambungan)
Aras 1
· Menyedia dan membentang fabrik
· Menyusun atur pola dan menggunting fabrik
· Menjahit skirt berkasing
|
B3 D8 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing
B4 D7 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing prosedur₂
prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
26
14/07 – 18/07
|
Penghasilan
Projek Jahitan (sambungan)
Aras 1
· Menjahit skirt berkasing
|
15.07.2014
Nuzul Al-Quran
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
27
21/07 – 25/07
|
Penghasilan
Projek Jahitan
Aras 1
· Menjahit skirt berkasing
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
OGOS
|
28
28/07 – 01/08
|
Penghasilan
Projek Jahitan
Aras 1
· Menjahit skirt berkasing
|
28-29.07.2014
* Hari Raya Puasa
|
||||||||||||||||||||||||||||||
29
04/08 – 08/08
|
1.6
Perniagaan dan Keusahawanan
a.
Pengenalan
kepada perniagaan
i. Pengertian dan kepentingan perniagaan
Aras 1
· Menerangkan maksud keperluan dan kehendak
· Menerangkan pengertian perniagaan
· Mengenalpasti kepentingan perniagaan kepada
individu, masyarakat dan negara
ii. Perkembangan perniagaan dan masa depannya
Aras 1
· Mengenal pasti perubahan-perubahan dalam aktiviti
perniagaan
Aras 2
· Membandingkan perniagaan masa dahulu dengan sekarang
Aras 3
· Meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan
datang di Malaysia
|
B1 D11 E1
Menyatakan empat
alat pembayaran masa kini
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
30
11/08 – 15/08
|
iii. Bentuk
dan jenis perniagaan
Aras 1
· Mengenal pasti bentuk perniagaan barang dan
perkhidmatan
· Menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan
antarabangsa
iv. Milikan
perniagaan
Aras 1
· Menerangkan maksud milikan perniagaan
· Mengenalpasti milikan perniagaan berdasarkan
bilangan pemilik, liabiiti dan modal
|
B2 D10 E1
Menerangkan perniagaan runcit, borong dan
antarabangsa
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
31
18/08 – 22/08
|
iv. Milikan
perniagaan
Aras 1
· Menerangkan maksud milikan perniagaan
· Mengenalpasti milikan perniagaan berdasarkan
bilangan pemilik, liabiiti dan modal
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
32
25/08 – 29/08
|
2.1
Pemakanan dan Pengurusan Sajian (4 minggu)
a.
Diet seimbang
Aras 1
· Menerangkan
erti diet seimbang
· Menerangkan
faktor utama dalam diet seimbang
· Menyenaraikan
prinsip asas diet seimbang
· Mengenalpasti
tabiat makan yang sihat
b.
Perancangan menu
Aras 1
· Menerangkan pengertian
menu
· Menerangkan tujuan
merancang menu
· Menerangkan faktor
yang mempengaruhi perancangan menu
|
31.08.2014
Hari Kebangsaan
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
SEPTEMBER
|
33
01/09 – 05/09
|
c.
Prinsip memasak
Aras 1
· Menerangkan pengertian prinsip memasak
· Menerangkan pengertian memasak dengan haba kering
· Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembab
d.
Kaedah memasak
Aras 1
· Menerangkan kaedah memasak dengan haba kering
· Menerangkan kaedah memasak dengan haba lembab
e.
Penyediaan dan
penyajian makanan
Aras 1
· Mengenal pasti faktor penting dalam merancang menu untuk sarapan pagi
· Menyediakan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan minum petang
|
B1 D7 E1
Menyatakan dua
prinsip memasak
B2 D7 E1
Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembap
atau haba kering
|
||||||||||||||||||||||||||||||
34
08/09 – 12/09
|
f. Penyediaan dan penyajian makanan (sambungan)
Aras 1
·
Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos
sarapan
·
Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos minum
pagi dan minum petang
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 13/9 – 21/9)
– 9 HARI
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
35
22/09 – 26/09
|
g. Reka cipta resepi
Aras 2
·
Mereka cipta resepi untuk hidangan minum petang daripada hasil beras
pulut
·
Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos untuk
minum petang
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
36
29/09 – 03/10
|
2.2 Barter (2 minggu)
a. Jenis barter
Aras 1
·
Menerangkan
pengertian barter
·
Mengenal
pasti jenis barter
·
Menyenaraikan
makanan daripada barter cair dan barter pekat
|
B1 D8 E1
Menyatakan dua jenis bater
B2 D8 E1
Menerangkan pengertian bater
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
OKTOBER
|
37
06/10 – 10/10
|
b. Penyediaan
makanan
·
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan daripada
barter
|
B3 D6 E1
Memasak satu
jenis makanan daripada bater
B4 D6 E1
Memasak satu
jenis makanan daripada bater mengikut prosedur₂
prosedur₂
: Mengikut urutan langkah kerja yang betul
B5 D2 E1
Memasak satu
jenis makanan daripada bater dengan daya
usaha₂
daya
usaha₂ : Rasa, tekstur, warna dan hiasan yang sesuai
|
05.10.2014
*Hari Raya Haji
|
|||||||||||||||||||||||||||||
38
13/10 – 17/10
|
2.3 Kuih
Tempatan (2 minggu)
a.
Sumber Kuih
Tempatan
Aras 1
· Menerangkan pengertian kuih tempatan
· Menerangkan sumber kuih tempatan
· Memilih kuih tempatan dan sumber
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
39
20/10 – 24/10
|
b.
Penyediaan
makanan
Aras 1
· Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat
pengiraan kos kuih tempatan
|
B3 D7 E1
Memasak sejenis kuih tempatan
|
23.10.2014
Deepavali
25.10.2014
Awal Muharram
|
||||||||||||||||||||||||||||||
40
27/10 – 31/10
|
ULANGKAJI
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
NOVEMBER
|
41
03/11 – 07/11
|
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
42
10/11 – 14/11
|
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
43
17/11 – 21/11
|
AKTIVITI SELEPAS PAT
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
CUTI AKHIR TAHUN ( 21/11/2014 – 04/01/2015)
– 44 HARI
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Jumlah
Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am = 209
hari
Jumlah
Hari Cuti Penggal = 81 hari
Disediakan oleh: Disahkan oleh :
___________________ ______________________
KALENDER 2014
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hari Kelepasan
Am Selangor
|
|||||
Jan 01
|
Tahun Baru 2014
|
Jan 14
|
Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W
|
Jan 17
|
Hari Thaipusam
|
Jan 31
|
Tahun Baru Cina
|
Feb 01
|
Tahun Baru Cina Hari Kedua
|
Mei 01
|
Hari Pekerja
|
Mei 13
|
Hari Wesak
|
Jun 07
|
Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan
Agung
|
Jul 15
|
Nuzul Al-Quran
|
Jul 28
|
Hari Raya Puasa
|
Jul 29
|
Hari Raya Puasa Hari Kedua
|
Ogos 31
|
Hari Kebangsaan
|
Oct 05
|
Hari Raya Haji
|
Okt 23
|
Hari Deepavali
|
Okt 25
|
Awal Muharram
|
Dis 11
|
Hari Keputeraan Sultan Selangor
|
Dis 25
|
Hari Krismas
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.