Selasa, 18 Februari 2014

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KHB -PILIHAN 2 (TINGKATAN 1)


SMK DANG ANUM, 77300 MERLIMAU,
MELAKA

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2014

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU – EKONOMI RUMAH TANGGA
TINGKATAN 1

BULAN
MINGGU
TAJUK PEMBELAJARAN
PBS
CATATAN
JANUARI
1
02/01 – 03/01
PENGENALAN MP KEMAHIRAN HIDUP
PENERANGAN PBS TINGKATAN 1
01.01.2014
Tahun Baru
2
06/01 – 10/01
1. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

1.1   Organisasi bengkel dan keselamatan
a.       Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1
·  Menyedia dan mempraktikkan struktur organisasi bengkel
·  Mengamalkan  langkah keselamatan



3
13/01 – 17/01
1.2   Organisasi bengkel dan keselamatan
b.      Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1
·  Mengamalkan  langkah keselamatan

B1 D1 E1
Menyatakan empat amalan 4M
B2 D1 E1
Menerangkan dua amalan 4M
14.01.2014
Maulidurrasul
17.01.2014
Thaipusam
4
20/01 – 24/01
1.3   Reka bentuk dan Penghasilan Projek
a.       Pengenalan reka bentuk dan teknologi
Aras 1
·  Menyatakan definisi reka bentuk dan teknologi

b.      Faktor reka bentuk
Aras 1
·  Menyatakan faktor utama reka bentuk


c.       Jenis bahan dan pengikat
Aras 1
·  Mengenalpasti saiz dan sifat bahan
·  Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan bahan
·  Mengenalpasti jenis dan saiz pengikat
a.    Paku kepala rata
b.   Paku panel
c.    Skru kepala benam
d.   Skru kepala bulat
e.   Glu PVA
f.   Glu sentuh
·  Mengenalpasti cara penggunaan pengikat






B1 D2 E1
Menyatakan empat faktor utama reka bentuk

5
27/01 – 31/01
d.      Alat tangan dan mesin
Aras 1
·  Mengenalpasti nama dan fungsi alatan tangan*
·  Mengenal pasti nama dan fungsi mesin
- mesin gerudi mudah alih
- mesin gerudi lantai
·  Mengenal pasti bahagian utama mesin
- Bindu
- Rahang
- Suis penghidup
- Motor
·  Mengguna dan menyelenggara mesin


B1 D2 E2
Menyatakan tujuh alatan tangan termasuk mesin
B2 D2 E1
Menerangkan lima alatan tangan termasuk mesin dari segi fungsinya

31.01.2014
Tahun Baru Cina
FEB
6
03/02 – 07/02
e.      Proses
i.      Lukisan projek
Aras 1
·  Membuat lakaran reka bentuk
·  Memilih lakaran yang paling sesuai

ii.    Pembinaan
Aras 1
·  Mengenal pasti proses mengukur, menanda dan memotong
·  Mengenalpasti cara membentuk dan mencantum
·  Menyatakan kaedah membina dan mencantum bahagian projek
iii.   Kemasan
Aras 1
·  Mengenalpasti alat dan bahan kemasan yang sesuai
·  Membuat kemasan


7
10/02 – 14/02
f.        Reka bentuk projek

i. Pernyataan masalah atau keperluan
Aras 1
·  Mengenalpasti masalah atau keperluan yang hendak diselesaikan
·  Mengumpul maklumat dan data


8
17/02 – 21/02
·  Menyenaraikan pebagai alternatif penyelesaian masalah dalam bentuk lakaran bebas


B3 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah
B4 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah mengikut prosedur₁
(prosedur₁  : Lakaran mesti menggunakan pensel tanpa menggunakan pembaris)
B5 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah dengan daya usaha₁
daya usaha₁ : Lakaran mesti:
i.   Kemas – Boleh menggambarkan idea yang   dihasratkan
ii.Bersih
B6 D1 E1
Membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah dengan nilai tambah₁
nilai tambah₁ : Perkembangan idea mesti ditunjukkan dalam lakaran:
i. Lakaran 1  - idea asal
ii. Lakaran seterusnya  - ada perkembangan idea

9
24/02 – 28/02
ii. Perancangan, pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan)
Aras 1
·  Menyediakan jadual kerja
·  Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih
·  Menguji dan menilai projek
·  Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti


MAC
10
03/03 – 07/03
ii. Perancangan, pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan)
Aras 1
·  Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih
·  Menguji dan menilai projek
·  Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti



11
10/03 – 14/03
iii. Pendokumentasian
Aras 1
·  Mengumpulkan dan merekodkan maklumat projek
·  Mengira kos pengeluaran
·  Membuat persembahan projek



12
17/03 – 21/03
iii. Pendokumentasian
Aras 1
·  Mengumpulkan dan merekodkan maklumat projek
·  Mengira kos pengeluaran
·  Membuat persembahan projek



CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 ( 22/3 – 30/3) – 9 HARI
APRIL
13
31/03 – 04/04
1.4   Elektrik

a.       Sumber dan kegunaan elektrik
Aras 1
·  Mengenalpasti sumber elektrik
·  Mengenalpasti kegunaan elektrik

b.      Jenis wayar dan kerja pendawaian
Aras 1
·  Mengenalpasti alatan tangan dan fungsinya
·  Mengenalpasti wayar dan kegunaannya
·  Mengenalpasti jenis plag dan kegunaannya





B1 D3 E1
Menyatakan tiga jenis wayar

B2 D3 E1
Menerangkan tiga alatan tangan dari segi fungsinya

14
07/04 – 11/04
               Jenis wayar dan kerja pendawaian (sambungan)
Aras 1
·  Membuat pendawaian plag 3 pin 13 A
·  Menyatakan fungsi fius
·  Mengenalpasti bahagian lampu pendarflour
Aras 2
·  Mengganti tiub dan suis penghidup
Aras 3
·  Membaca dan menterjemah litar pendawaian lampu pendarflour


B3 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A
B4 D2 E1
Membuat pendawaian plag 3 pin 13A mengikut prosedur₂
prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul

15
14/04 – 18/04
1.6  Kerja Paip

a.       Pengenalan kepada sistem bekalan air di rumah
Aras 1
·  Mengenal pasti sistem bekalan air di rumah
·  Mengenal pasti nama dan fungsi paip yang disambungkan ke tangki simpanan air

b.      Jenis paip, penyambungan paip dan bahan penyambungan paip
Aras 1
·  Mengenal pasti jenis paip
- PVC, paip besi bergalvani dan paip poli
·  Mengenal pasti jenis dan penyambung paip
-        Soket sama

-        Soket pengecil

-        Siku 90 sama

-        Sku 90 pengecil


-        Tee sama


-        Tee pengecil


·  Mengenalpasti bahan pemasangan paip
-   Pita PTFE (Poly Terra Fluro Ettelena)
-   Glu PVC (PVC Cement Solvent)











B1 D4 E1
Menyatakan tiga jenis paip
B2 D4 E1
Menerangkan tiga paip yang disambung pada tangki simpanan air dari segi fungsinya
B2 D4 E2
Menerangkan enam jenis penyambung paip dari segi fungsinya

16
21/04 – 25/04
  1. Jenis dan kelengkapan paip
Aras 1
·  Mengenal pasti dan menggunakan alatan tangan

-Pita pengukur
-Kikir rata
-Gergaji besi
-Pemotong paip PVC
-Pemotong paip beroda
-Perengkuh paip
-Ragum paip yoke
-Sepana boleh laras
-Kikir bulat
-Playar cengkam seribu
·  Mengenal pasti jenis, nama bahagian dan fungsi tangki simbah
·  Menyatakan fungsi tangki simbah
·  Mengawal aras air dalam tangki simbah
·  Mengenal pasti jenis dan bahagian utama pili
·  Mengganti sesendal pili

  1. Kerja penyelenggaraan
Aras 1
·  Mengenal pasti jenis dan fungsi perangkap
·  Memilih dan menggunakan alat tangan yang sesuai untuk kerja penyenggaraan perangkap

















B3 D3 E1
Membuat penyenggaraan perangkap
B4 D3 E1
Membuat penyenggaraan perangkap mengikut prosedur₂
prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul

MEI
17
28/04 – 02/05
1.8    Jahitan

a.       Mesin jahit
Aras 1
·  Mengenal pasti jenis mesin jahit
·  Menerangkan fungsi bahagian mesin jahit
·  Memasang benang atas dan benang bawah
·  Menggunakan mesin jahit
·  Menjahit kertas tanpa benang


Aras 2
·  Menjahit fabrik menggunakan benang
·  Membaiki kesilapan memesin
·  Menyenggara mesin jahit
B1 D5 E1
Menyatakan enam bahagian mesin jahit
B2 D5 E1
Menerangkan enam bahagian mesin jahit dari segi fungsinya
B3 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus, berpenjuru dan melengkung
B4 D4 E1
Menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus, berpenjuru dan melengkung mengikut prosedur₂
(prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul)
01.05.2014
Hari Pekerja
18
05/05 – 09/05
b.      Penghasilan artikel
Aras 1
·  Menjahit artikel mudah dengan menggunakan mesin jahit
·  Menghias artikel dengan jahitan insang pari, suji bilang, silang pangkah dan renda
·  Menetapkan bahan hiasan pada artikel dengan menggunakan mesin jahit

Aras 2
·  Mereka bentuk dan menghasilkan artikel dengan mesin jahit
·  Menghias artikel dengan kun
·  Menilai hasil kerja



19
12/05 – 16/05
1.11  Tanaman Hiasan

a.    Pembiakan secara keratan
      Aras 1
· Menyediakan medium semaian
· Menerangkan jenis keratan batang
· Menyediakan keratan batang
· Menyemai keratan dalam medium semaian
· Memilih jenis pokok hiasan yang boleh dibiak melaui keratan batang






B1 D6 E1
Menyatakan dua jenis keratan batang

13.05.2014
Hari Wesak
20
19/05 – 23/05
b.   Penanaman
Aras 1
·  Menyediakan medium penanaman
·  Mengubah keratan berakar ke beg politena
  
c.    Penjagaan anak pokok
Aras 1
·  Menjaga anak pokok


B2 D6 E1
Menerangkan nisbah campuran medium semaian
B3 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian
B4 D5 E1
Menyemai keratan batang dalam medium semaian mengikut prosedur₂
(prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul)

21
26/05 – 27/05
ULANGKAJI


JUN
CUTI PERTENGAHAN TAHUN ( 28/5 – 15/6) – 19 HARI
22
16/06 – 20/06

2.5  Pakaian (1 minggu)

a.   Fabrik
Aras 1
·  Menerangkan fabrik asli seperti kapas, linen, benang sayat dan sutera
·  Menerangkan jenis fabrik buatan manusia iaitu poliester dan nilon
·  Menyatakan ciri fabrik kapas, linen, benang sayat dan sutera
·  Menyatakan ciri fabrik poliester dan nilon.
  
b.   Pemilihan Pakaian
Aras 1
·  Menyatakan prinsip pemilihan pakaian
·  Mengenalpasti faktor yang mempengaruhi pemilihan pakaian
·  Memilih stail dan corak pakaian yang sesuai dengan bentuk badan
   Penjagaan Pakaian
Aras 1
·  Menerangkan pengertian Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·  Menterjemah simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa
·  Mengenal pasti alatan mendobi dan agen pencuci
·  Mendobi pakaian
















B1 D9 E1
Menyatakan prinsip pemilihan pakaian

23
23/06 – 27/06
2.6  Jahitan (6 minggu)

a.       Proses Jahitan
Aras 1
·  Menerangkan pengertian kelim, penghilangan gelembung dan penyudah tepi
·  Menyenaraikan jenis kelim, penghilang gelembung dan penyudah tepi
·  Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelim belah kangkung dan kelim betawi
·  Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kelepet dan lapik
·  Menerangkan ciri, kegunaan dan proses menjahit kedut dan lisu pemadan
·  Menjahit contoh jahitan







B1 D10 E1
Menyatakan dua jenis penghilangan gelembung





B2 D9 E1
Menerangkan langkah menjahit lisu pemadan
B3 D8 E1
Menjahit contoh jahitan lisu pemadan
B4 D7 E1
Menjahit lisu pemadan mengikut prosedur₂
prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul


JULAI
24
30/06 – 04/07
b.      Penghasilan Projek Jahitan
Aras 1
·  Mengenalpasti tanda pola
·  Memanjang dan memendekkan pola skirt berkasing



B2 D9 E2
Menerangkan langkah memanjang atau memendek pola skirt berkasing

25
07/07 – 11/07
Penghasilan Projek Jahitan (sambungan)
Aras 1
·  Menyedia dan membentang fabrik
·  Menyusun atur pola dan menggunting fabrik
·  Menjahit skirt berkasing

B3 D8 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing
B4 D7 E2
Memanjang atau memendek pola skirt berkasing prosedur₂
prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul


26
14/07 – 18/07
Penghasilan Projek Jahitan (sambungan)
Aras 1
·  Menjahit skirt berkasing


15.07.2014
Nuzul Al-Quran
27
21/07 – 25/07
Penghasilan Projek Jahitan
Aras 1
·  Menjahit skirt berkasing



OGOS
28
28/07 – 01/08
Penghasilan Projek Jahitan
Aras 1
·  Menjahit skirt berkasing


28-29.07.2014
* Hari Raya Puasa
29
04/08 – 08/08
1.6  Perniagaan dan Keusahawanan

a.       Pengenalan kepada perniagaan
i.   Pengertian dan kepentingan perniagaan
Aras 1
·  Menerangkan maksud keperluan dan kehendak
·  Menerangkan pengertian perniagaan
·  Mengenalpasti kepentingan perniagaan kepada individu, masyarakat dan negara

ii.  Perkembangan perniagaan dan masa depannya
Aras 1
·  Mengenal pasti perubahan-perubahan dalam aktiviti perniagaan
Aras 2
·  Membandingkan perniagaan masa dahulu dengan sekarang
Aras 3
·  Meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang di Malaysia











B1 D11 E1
Menyatakan empat alat pembayaran masa kini



30
11/08 – 15/08
iii. Bentuk dan jenis perniagaan
Aras 1
·  Mengenal pasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan
·  Menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa

iv. Milikan perniagaan
Aras 1
·  Menerangkan maksud milikan perniagaan
·  Mengenalpasti milikan perniagaan berdasarkan bilangan pemilik, liabiiti dan modal

B2 D10 E1
Menerangkan perniagaan runcit, borong dan antarabangsa

31
18/08 – 22/08

iv. Milikan perniagaan
Aras 1
·  Menerangkan maksud milikan perniagaan
·  Mengenalpasti milikan perniagaan berdasarkan bilangan pemilik, liabiiti dan modal


32
25/08 – 29/08
2.1  Pemakanan dan Pengurusan Sajian (4 minggu)

a.   Diet seimbang
 Aras 1
·  Menerangkan erti diet seimbang
·  Menerangkan faktor utama dalam diet seimbang
·  Menyenaraikan prinsip asas diet seimbang
·  Mengenalpasti tabiat makan yang sihat

b.   Perancangan menu
Aras 1
·  Menerangkan pengertian menu
·  Menerangkan tujuan merancang menu
·  Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu


31.08.2014
Hari Kebangsaan
SEPTEMBER
33
01/09 – 05/09
c.    Prinsip memasak
Aras 1
·  Menerangkan pengertian prinsip memasak
·  Menerangkan pengertian memasak dengan haba kering
·  Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembab

d.   Kaedah memasak
Aras 1
·  Menerangkan kaedah memasak dengan haba kering
·  Menerangkan kaedah memasak dengan haba lembab

e.   Penyediaan dan penyajian makanan
Aras 1
·  Mengenal pasti faktor penting dalam merancang menu untuk sarapan pagi
·  Menyediakan rancangan kerja untuk sarapan, minum pagi dan minum petang



B1 D7 E1
Menyatakan dua prinsip memasak

B2 D7 E1
Menerangkan pengertian memasak dengan haba lembap atau haba kering



34
08/09 – 12/09
f.    Penyediaan dan penyajian makanan (sambungan)
Aras 1
·  Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos sarapan
·  Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos minum pagi dan minum petang



CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 ( 13/9 – 21/9) – 9 HARI
35
22/09 – 26/09
g.   Reka cipta resepi
Aras 2
·  Mereka cipta resepi untuk hidangan minum petang daripada hasil beras pulut
·  Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos untuk minum petang



36
29/09 – 03/10
2.2  Barter (2 minggu)

a.       Jenis barter
Aras 1
·  Menerangkan pengertian barter
·  Mengenal pasti jenis barter
·  Menyenaraikan makanan daripada barter cair dan barter pekat




B1 D8 E1
Menyatakan dua jenis bater
B2 D8 E1
Menerangkan pengertian bater


OKTOBER

37
06/10 – 10/10

b.      Penyediaan makanan
·  Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos makanan daripada barter


B3 D6 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater
B4 D6 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater mengikut prosedur₂
prosedur₂ : Mengikut urutan langkah kerja yang betul

B5 D2 E1
Memasak satu jenis makanan daripada bater dengan daya usaha₂
daya usaha₂ : Rasa, tekstur, warna dan hiasan yang sesuai
05.10.2014
*Hari Raya Haji
38
13/10 – 17/10
2.3  Kuih Tempatan (2 minggu)

a.       Sumber Kuih Tempatan
Aras 1
·  Menerangkan pengertian kuih tempatan
·  Menerangkan sumber kuih tempatan
·  Memilih kuih tempatan dan sumber


39
20/10 – 24/10

b.      Penyediaan makanan
Aras 1
·  Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos kuih tempatan


B3 D7 E1
Memasak sejenis kuih tempatan
23.10.2014
Deepavali
25.10.2014
Awal Muharram
40
27/10 – 31/10
ULANGKAJI


NOVEMBER
41
03/11 – 07/11
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN


42
10/11 – 14/11
PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN


43
17/11 – 21/11
AKTIVITI SELEPAS PAT


CUTI AKHIR TAHUN ( 21/11/2014 – 04/01/2015) – 44 HARI
Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am =  209  hari
Jumlah Hari Cuti Penggal = 81  hari

                Disediakan oleh:                                                                                                                                                                                                                               Disahkan oleh :

                ___________________                                                                                                                                                                                                                  ______________________
               





KALENDER 2014
Januari
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa



1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








Februari
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa






1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28








Mac
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa






1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31





April
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30










Mei
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa




1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31







Jun
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30












Julai
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31









Ogos
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa





1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31






September
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30











Oktober
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa



1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








November
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa






1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30






Disember
Su
Mo
Tu
We
Th
Fr
Sa

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31










           





Hari Kelepasan Am Selangor
Jan 01
Tahun Baru 2014
Jan 14
Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W
Jan 17
Hari Thaipusam
Jan 31
Tahun Baru Cina
Feb 01
Tahun Baru Cina Hari Kedua
Mei 01
Hari Pekerja
Mei 13
Hari Wesak
Jun 07
Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agung
Jul 15
Nuzul Al-Quran
Jul 28
Hari Raya Puasa
Jul 29
Hari Raya Puasa Hari Kedua
Ogos 31
Hari Kebangsaan
Oct 05
Hari Raya Haji
Okt 23
Hari Deepavali
Okt 25
Awal Muharram
Dis 11
Hari Keputeraan Sultan Selangor
Dis 25
Hari Krismas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.